Posts : 3361 Join date : 2012-05-15 Age : 33 Location : Sisak Najdraži igrač : Javier Adelmar Zanetti, Dennis Bergkamp, Alvaro 'El Chino' Recoba
Subject: Re: Javier Zanetti 31.07.14 21:30
dio iz Capitanove autobiografije, btw, jel zna tko jel se knjiga može nabavit kod nas na hrvatskom il engleskom?
Za Pau,svjetlo mog života za moju obitelj i one koji me okružuju svaki dan
- Javi
1 - NIKAD KRAJ IGRE
"I sedam, i osam, i devet..." Luis Garcia fizioterapeut Argentinskog Nacionalnog tima, savija mi lijevu nogu i broji pokrete koje mogu napraviti. "I jedan, i dva, i tri..." Prateći ritam Luisa, vrlo ozbiljnog čovjeka, gledam kroz prozor teretane na veliku zelenu livadu i gustu šumu od drveća.Svjetlo je vrlo jasno, avion leti visoko u nebo u zračnoj luci Buenos Aires u Ezezia, koja nije daleko od ovog mjesta.To je super rano u jutro.U Argentini je još zima,dok u Europi su ljudi već pobjegli na plaže i na godišnji odmor i sa uzbuđenjem čitaju o tržištu igrača koje treba početi.Igrači su već u trening kampu sa mladim igračima, koji sanjaju o slavi, dok se veterani vraćaju na teren sa velikim povjerenjem. Nogomet ili "strast mase" kako ga nazivaju ovdje u metropoli od 13 miliona stanovnika, u kojoj sam rođen i odrastao,a tada se igralo Svjetsko Prvensto i mnoge ulice su bile prazne.Ja sam bio usredotočen na trening, to je moj svakodnevni život.Čak sam trenirao na dan moj vjenćanja sa Paulom, majkom moje troje djece.Imao sam vremena, pa zašto to ne učiniti, pa šta ako je bilo tijesno vrijeme za svadbenu ceremoniju.U životu uvijek postoji vrijeme za sve,ali treba znati i naći vremena,imati pravi način i ne dopustiti da nam život prođe brzo,bez primjetno.Možda kad ste igrali preko hiljadu utakmica, preko sto hiljada neumoljivih minuta na terenu,možda me to naučilo poštovati vrijednost vremena.
Vrijeme je poput fatamorgane,optička varka,a ponekad nas to može izdati.Sjajni šampion i zagovornik u Interu,Samuel Eto'o, jedini igrač koji je osvojio duplu "Tripletu", znate ono Liga,Kup,Liga Prvaka, u 2009 i 2010 godini.Prisjeća se jedne od najvažnijih utakmica u povijesti- na Nou Campu, u polufinalu Lige Prvaka protiv Barcelone.Moj prijatelj Leo Messi, je tada imao sigurno najbolji tim - a ja sam povikivao da se igra čvrsta odbrana, a Eto'o je igrao skoro kao bek. "Bravo Samu, nedostaje nam tako malo vremena - (uvjeravanje). Eto'o je pogledao na semafor i tada je saznao da je tek 37.minuta prvog poluvremena.Čak i u ovakvoj napetosti, imao sam na umu da možemo savladati vrijeme.
Rano ovog jutra, dok sam trenirao sa Luisom i izračunavao vrijeme vježbi, um je lutao - to se događa kad pokušavate da se usredočite a tijelo je samo umorno - i onda gledam oko sebe, kako bi nastavio svoj vlak misli.Bio sam na "Predio", mjesto za trening Argentinske reprzentacije, mjesto gdje sport, mit i povijest dišu iz zelene trave, kao zeleni "Convrrciano" za Talijansku reprezentaciju, kao St.George's Park za Englesku reprezentaciju.U dvorani trening kampa, fotografije na uspomene slavnih pobjeda Argentine,dresovi, i slike veliki trenera poput Cesar Menotti i Carlos Bilardo.
Na zidovima su visjele fotografije i dresovi sa magičnim brojem 10, od dva Argentinca kojima je suparnik bio Veliki Pele : Diego Armando Maradonna i Lionel Messi.Gledam ih svaki put kada idem na "Predio": Diego koji me začudio kada me nije pozvao na Svijetsko Prvensto 2010.godine, bez tehničkih razloga, i bez loših rezultata na terenu.Što se tiče Lionela,vidio sam ga kako raste kao kapiten Reprezentacije.On je veliki prijatelj, i jednostavan je, ali i vrlo sramežjiv izvan terena.On je zvjezda u našoj igri, i dovoljno brzo ide oko protivnika kao da su "čunjevi", i tada postiže gol.Svakog dana čitam u novinama, o njegovim utakmicama,razmjenili smo i par poruka preko mobitela, a ja kao stariji brat sam mu rekao:"Lionel budi oprezan,ne igraj previše,ne nameći se nepotrebno.Čak i tvoje vrijeme će proći, čuvaj svoje tijelo."
Ja sam vrlo sretan i srećan čovjek,moje tijelo nije izbljedilo.U 40-oj godini ja sam pobjedio,prema Wikipediji,zbog rekorda u Seriji A,ali i u Europi gdje sam nastupao sa Interom.Također sa Argentinom na Svjetskom Prvenstvu i Copa Americi.Moj broj 4 bio je na terenu više nego i jedan drugi dres od moje generacije.Neki igrači koji su počeli sa mnom, više nisu tu, samo nekoliko golmana.Oni koju su na mojoj razini, su sada, novinari,direkori ili organizuju neke probne utkamice, kako bi se vratili na teren.No, oni više ne osjećaju pritisak u svlačionici, urlanje navijača i zviždanje od protivnika.Za njih je već zviždaljka već bila u 19-oj minuti u posljednoj utakmici.
Mislim o Ivan Ramiro Cordobi,bivši branič Intera,a trenutno je voditelj tima, kolega sa kojim sam dijelio sobu u trening kampu.Ja sam religiozan, ja sam rimokatolik, i zbog toga sam izabrao Ivana, jer je i on vjeruje u iste vrijednosti.Sjećam se šta mi je rekao nakon njegove zadnje utakmice. "Pogledao sam na loptu i pomislio: Ovo je moj posljednji dodir sa loptom, ovo je moja posljednja izmjena,čuvanje napadača, pokušati dati tačan pas i napraviti zadnji faul..."
Hoću li biti poput njega? Ne znam.Ja sam ovdje na "Predio" i dalje se borim, dok su moji mlađi suigrači već na Maldiwima i sunčaju se,ali to je zbog toga što se želim vratiti na teren.Za sezonu ili za derbi, to nije bitno.Nakon te povrede u Palermu, želim pokušati ponovno.
Sjećam se te povrede vrlo dobro: To je bilo na stadionu Favorita (Renzo Barbera) i to se desilo nakon jednog mog šprinta.Sjećam se komentatora Hugo Moralesa koji je vrištao moj nadimak "El Tractor", prošao sam par odbrambeni igrača i poslao loptu u šesnesterac, ali onda strašna bol, pao sam na zemlju i znao sam da je nešto ozbiljno.Paula nikad nije bila toliko zabrinuta: Nikad nisam povrijedio protivnika, a isto tako ni ja nisam bio povrijeđivan.Kada vidim neke igrače, kako drhte na terenu, dođe mi da se smijem.Ja sam primio dosta udaraca, ali svi su bili podnošljivi, bez "Hollywood-ski elemanata".Moja kći, Sol koja ima osam godina, je odmah počela plakati: "Mama, nešto nije u redu, što se dogodilo tati..."
Sa klupe Intera, od medicinskog osoblja, prvi je izletio dr.Combi i maser Dellacasa i već se tada vidjelo da je to velika ozljeda.Jedan Milanez, moj super prijatelj me je pitao: "O čemu si razmišljao kada si sjedio na terenu, sa pokidanom Ahilovom tetivom?" Nisam čak ni razmišljao o tome, nego sam odmah odgovorio: "To je nova stranica u knjizi mog života,samo sam trebao ustati i početi ponovno, kao i uvijek."
Baš kao kada sam bio u Independienteu,momčad za koju sam navijao i bodrio, i još uvijek to radim, a tu je bila moja odluka da sam igrao previše krhk nogomet, i tako kao dijete sam shvatio osnovu svoje mladosti.
Otišao sam na posao kao zidar sa svojim tatom,Radolfom, sa snovima da postanem profesionalni nogometaš i prije nego što sam počeo igrati.Kao kad nismo mogli osvojiti Scudetto sa Interom, na bilo koji način, čak i kad smo jaku momčad i kad smo davali sve na terenu.Ili kad je Adriano, suigrač u Interu, kojem sam pomagao u borbi protiv depresije, zabio za remi Brazila u posljednjim minutama, u finali Copa America.Utakmica je otišla na produžetke, pa na penale, i tu je bio tužan kraj za nas.
Loptu treba vratiti na centar, i početi ponovno.Uvijek.Treniram da bi bio na terenu.To će biti sjajna utakmica, moji navijači će mi pjevati, mnogo puta.
Luis je začuđen, kada je vidio da mogu dignuti 160 kilograma na spravi za noge,još sa povrijeđenim stopalom.Vidio sam ostale kolege,Fernando Gago koji je upravo osvojio naslov sa Velez Sarsfild-om, a argentinski golman Sergio Romero je pričao sa osboljem i prijateljima, hvaleći moj duh i moje napore.
Glumim da ih ne čujem, i guram 160 kilograma,prvo sa ljevom nogom,a zatim sa desnom.Osjećam se kao da ću im reči: "Sada, izlazim!".Bilo je onih igrača, koji nisu mogli naći mjesto u prvenstvu i bili su prozvani "Fc Nezaposleni".Ja ih vidim kao izuzetne kolege, i želim im naći posao,i novi dres što prije.Neki od njih su mladi,tek došli u svoje tinejdžerske godine.Bilo je dosta komentara na utakmici protiv Vasluia u Rumuniji, sjećam se da je komentator rekao:"Zanetti dribla protivničke igrače, a neki od njih mogu biti njegovi sinovi..."To je istina.Kada sam se oženio Paulom, želio sam odmah postati otac i dobio sam troje djece, Ignacio,Sol i Tommya.
Ja imam četrdeset godina, ili manje godina, ne znam.Ono što znam, jeste da sam i dalje gurao 160 kilograma, mjenjajući noge.Ono što znam jeste da želim,što prije biti na terenu, i raditi na terenu, i vrištati na mlade igrače, da su nešto uradili dobro.Ono što ja znam, jeste da želim letjeti prema naprijed i primiti dobru loptu i ...Gol!Pripremna utakmica? Liga Prvaka? Nije bitno, to mi ne smeta.Tko zna nogomet, i volio ovaj sport, razumije da na terenu, emocije i radost su jednake.
"Strast za masu". Nogomet je sada globalno poslovanje, uključujući milijardu ljudski bića,politika mnogih zemalja,organizacija,tvrki i korporativnih sponzora.Međutim to ostaje čista radost,kao za slavne ljude bez briga, i za očajne ljude sa malo nade.Show svjetla i uspjeha, televizijskih kuća koji se natječu za uspjeh.Šta je tako magično u nogometu? Ono što čine djeca u Africi, Aziji, Latinskom Americi, a to je da sanjaju.Da izvedu slobodan udarac, poput Bekama, da driblaju poput Ronalda, da se brane kao Maldini, ili da "skidaju" nemoguće kao Casillas?
Ja gledam sa ozbiljnošću te momke na terenu,i šapnuo sam Luisu nešto u što sam uvijek vjerovao: "Najbolja stvar u nogometu, je igrač.Znam da na naslovnicama časopisa čitamo, da su poznati poznate Top Modeli djevojke na plažama, na jahtama, da su Maserati i Ferrati parkirani ispred kluba,da se partija do ranih jutarnji sati.Svaka profesija ima "vruću glavu", a novac je ostalo.Ali tko govori o igračima ovog jutra, i o tome da ja guram 160 kilograma na svojim nogama, i nadajući se da ću ponovno zaigrati ? Nitko.
Ja sam podigao trofej Lige Prvaka preko moje glave, na stadionu "Santiago Bernabeu" u Madridu, dok će za navijače dugo,dugo godina to biti najsretniji dan u njihovom životu.Ali kada sam igrao kao djete na području "Dock Sud",četvrt Bueno Airesa, gdje sam odrastao nisam mislio na slavu.Samo sam želio igrati, driblati moje drugove, i pogoditi između cigli i školski knjiga za gol.
Nisam gurao 160 kilograma, jer sam morao, mislio sam na te igrače bez kluba i bez posla: Borio sam se! Znojio sam se! Sve iz strasti. Ja imam četrdeset godina i imam utakmica, nego ti svi dečki kada bi ih stavili ispred mene.Ipak, to je igra koja čini da moje srce treperi.
Luis Garcia pažljivo motri ožiljak,na mom lijevom gležnju nakon operacije: "To je dobro, i brzo zarasta, on je zadovoljan.Romero jedan od najtalentiranih golmana u Svijetu, daje deset pari kopači različitih veličina u skladište.Škola će to dati za siromašnu djecu,jer oni to sebi ne mogu priuštiti."Vi znate kolike su cijene u trgovinama u Bueno Ariesu? U krizi koja se događa, koja mama to može kupiti? Kasnije sam morao ići do "Pupi Foundation", koju vodi moj svekar, Andreas de la Fuente i on brine o studiju i obrazovanju djece, kako ne bi završili na ulici.Ja se smijem pod tušem: "Igrači su najbolji dio nogometa."
Na travi u "Predio" , šarene ptice koju su vrlo česte u Argentini,lete.Oni su vatreni,ponosno i elegantni.Mislim da ih ima i u Italiji.Na vratima koja vode do terena, mogu vidjeti mog oca Radolfa, sa njegovim vječnim prijateljem Gustavom.Razmjenili su nekoliko riječi sa stražarima.Tada me je otac pokupio kao kada sam bio mali dječak.Zatim sam se popeo u autu i rekao: "Tata, odlučio sam otići u "South Dock" sutra,želim vidjeti staru kuću gdje sam živio sa majkom i Sergiom. "Sergio je moj stariji brat, također nogometaš."Radolfo i Gustavo su iznenađeno pogledali u mene: Nisam bio tamo godinama.Susjedstvo se promjenilo.Bueno Aries se promjenio.Najbolje u većini stvari,inflacija ne povećava cijenu kruha,policija više ne hvata nevine dječake, i vodio ih daleko od roditelja.No, nažalost još ima bandi i dilera droge.
Moj otac nije pitao razlog odluke,nije rekao ništa.Baš kao i uvijek u vrijeme radosti , sportkih uspjeha i bola, kao kad je moja mama Violeta preminula.Njegova reakcija je uvijek bila, osiguran,smiren i sa snagom.On je samo jedinstven čovjek Bueno Ariesa.
Sutra nakon treninga, ja ću se vratiti u "South Dock" ,na područje moje škole koja je bila kao "Disneyland" za mene.Moj nikad završen meč, počinje tamo,tamo je počela strast mog života, i reći ću kako će djete postati šampion, moram otići tamo.Moje srce već kuca brže: što ću pronaći tamo?
soecc
Posts : 12001 Join date : 2010-04-25 Age : 49 Location : Labin Najdraži igrač : Materazzi, Zanetti
Subject: Re: Javier Zanetti 01.08.14 11:52
Volio bi tu knjigu
_________________ Non mollare mai!!!
leopnd Admin
Posts : 52251 Join date : 2008-08-12 Age : 46 Location : Pula Najdraži igrač : Nicola Berti, Walter Zenga, Dejan Stanković, Cristian Chivu, Javier Zanetti, Alexis Sanchez
Posts : 52251 Join date : 2008-08-12 Age : 46 Location : Pula Najdraži igrač : Nicola Berti, Walter Zenga, Dejan Stanković, Cristian Chivu, Javier Zanetti, Alexis Sanchez
Posts : 8497 Join date : 2010-04-25 Age : 29 Location : Mali Lošinj Najdraži igrač : Cambiasso, Ranocchia
Subject: Re: Javier Zanetti 10.08.14 11:22
haba_89
Posts : 1712 Join date : 2010-04-25 Age : 35 Location : Zagreb Najdraži igrač : Julio Cesar, Javier Zanetti
Subject: Re: Javier Zanetti 10.08.14 13:14
carevski
Posts : 3403 Join date : 2010-04-28 Age : 32 Location : zagreb Najdraži igrač : j.zanetti,bam-bam zamorano
Subject: Re: Javier Zanetti 10.08.14 13:21
Capitano
Wesley10
Posts : 7433 Join date : 2010-04-27 Age : 28 Location : Zagreb Najdraži igrač : Sneijder, Zanetti, Recoba, Cambiasso, Broz, El Toro
Subject: Re: Javier Zanetti 10.08.14 13:47
Sretan rođendan najvećem ikad
insajd
Posts : 1141 Join date : 2011-11-19 Age : 30 Location : Imotski Najdraži igrač : Zanetti
Subject: Re: Javier Zanetti 10.08.14 15:13
Sretan rođendan idolu!
leopnd Admin
Posts : 7433 Join date : 2010-04-27 Age : 28 Location : Zagreb Najdraži igrač : Sneijder, Zanetti, Recoba, Cambiasso, Broz, El Toro
Subject: Re: Javier Zanetti 23.10.14 23:16
Ajde da se odma ubit mogu jebem ti sve
rafael_zd
Posts : 5957 Join date : 2012-04-04 Age : 35 Location : Zara
Subject: Re: Javier Zanetti 23.10.14 23:54
Samo nagadjanja od strane Skya,nista ozbiljno jos.
debeli genijalac
Posts : 3361 Join date : 2012-05-15 Age : 33 Location : Sisak Najdraži igrač : Javier Adelmar Zanetti, Dennis Bergkamp, Alvaro 'El Chino' Recoba
Subject: Re: Javier Zanetti 19.11.14 19:36
danas je Pupi predstavio novu knjigu 'e' tutto scritto' za sad je samo na talijanskom
Wesley10
Subject: Re: Javier Zanetti 23.11.14 12:42
Suza suzu stiže
Chaos_11
Posts : 994 Join date : 2012-02-02 Location : Poreč Najdraži igrač : D.Milito, S.Handanovič;
Subject: Re: Javier Zanetti 23.11.14 19:31
Od danas i službeno na twitteru - [You must be registered and logged in to see this link.]
leopnd Admin
Subject: Re: Javier Zanetti 03.12.14 19:31
Treba na zadnjoj slici
I čitao sam danas neke zanmiljivosti o Capitanu, kaže da mu je kosa uvijek ista zato šta ga je mama ko malog češljala tako svaki dan i da mu je to ostala navika, prejako.
inter1908
Posts : 2402 Join date : 2012-03-04 Age : 31 Location : Zagreb/Imotski Najdraži igrač : Cambiasso, Adriano, Perišić
Subject: Re: Javier Zanetti 03.12.14 20:44
Wesley10 wrote:
Treba na zadnjoj slici
I čitao sam danas neke zanmiljivosti o Capitanu, kaže da mu je kosa uvijek ista zato šta ga je mama ko malog češljala tako svaki dan i da mu je to ostala navika, prejako.
To ti je Rafaela Fico, ona je bila sa balonjom i zatrudnjela s njim ali on nije htio priznat to dijete bez dnk analize, sad neznam da li je kasnije to ucinio.
kuky90
Posts : 11427 Join date : 2013-09-01 Age : 34 Location : VŽ
Subject: Re: Javier Zanetti 03.12.14 21:39
Puno ti znaš nešto o tome. Da nije možda tvoje? :D
inter1908
Posts : 2402 Join date : 2012-03-04 Age : 31 Location : Zagreb/Imotski Najdraži igrač : Cambiasso, Adriano, Perišić
Subject: Re: Javier Zanetti 04.12.14 1:50
Nemam ja love za nju.
leopnd Admin
Subject: Re: Javier Zanetti 04.12.14 9:04
inter1908 wrote:
Wesley10 wrote:
Treba na zadnjoj slici
To ti je Rafaela Fico, ona je bila sa balonjom i zatrudnjela s njim ali on nije htio priznat to dijete bez dnk analize, sad neznam da li je kasnije to ucinio.
Čini mi se da je...